Första ingenjören och entreprenören

Efter avslutade studier fick Johnny arbete som projektledare på ett sågverk med 70 anställda, där han skulle bygga upp en hyvellinje. När han arbetat på sågverket ett och ett halvt år såg han en annons om att Sågspecialisten sökte en servicetekniker.

– Jag har varit här i tio år nu och jobbar både som säljare och servicetekniker inom montage och driftsättning. Jag är lite allt i allo på företaget och kommer med en hel del idéer.

Sågspecialisten AB är ett litet företag med tio anställda som arbetar med maskiner för träbearbetning. Företaget säljer, installerar och utför service på maskiner inom träbearbetning för varumärken de har agenturen för i Sverige. Företagets omsättning var 2005 på 24.000 tkr/år och ökade snabbt tre år i rad och har därefter legat stabilt på en omsättning med ca 50.000 tkr/år.

– Vi har ingen egen tillverkning utan är agenter för produkter som justersågar, fingerskarvar, kapar, skivsågar, bredbandsputsar, CNC-fräsar, standardmaskiner, hyvlar, flistuggar samt gnistsläckningsutrustning. Produkterna kommer främst från tyska och österrikiska företag, och våra kunder finns inom alla branscher.

Jag breddade utbudet genom att skapa nya produkter då vi tog in begagnade maskiner och fixade till dem och sålde dem vidare.”

Johnny trivs bra på företaget och ser flera anledningar till det, bland annat bra internkommunikation och vi-känsla, men också att det är ett litet företag.

Johnny Blom, Den första ingenjören på Sågspecialisten

– Det är en fördel att jobba i ett litet företag med korta beslutsvägar. Vi har bra sammanhållning och jobbar tillsammans, från vd till senast anställd, och man rycker in där det behövs. De tyska företagen vi arbetar med är mer hierarkiska och jag upplever att de anställda inte har lika nära relation till sina chefer som vi i Sverige.

Vid sidan om sin anställning på Sågspecialisten driver Johnny också två egna företag, ett som tillverkar maskiner och ett som säljer kläder. Han har i dagsläget inga anställda, men han funderar över hur man kan behålla kompetensen inom praktiska yrken och tillverkningsindustrin.

– I Tyskland har de lärlingssystem vilket bidrar till att de bibehåller kvaliteten över tid. Jag tycker att det är förfärligt att vi inte har det i Sverige, vi kommer att tappa kompetensen inom många olika områden. Det är genom verkligheten man lär sig, och erfarenheten kommer med tiden.