Sara sparade in en halv miljon åt Anebybostäder
En tid innan Christian började som vd på Anebybostäder hade man rekryterat sin första ingenjör, Sara Lindholm, som är byggnadsingenjör med arkitektinriktning. Hon sökte egentligen praktik men ledningen såg hennes potential och anställde henne, och för Christian är det ingen tvekan om att det är lönsamt att ha en anställd ingenjör.
– Innan Sara började här för tre år sedan var det externt anlitade konsulter som drev stora projekt, vilket gjorde att det var svårt att planera långsiktigt. Nu kan vi sitta och diskutera strategier på lång sikt och ta fram hela bilden. Sara är delaktig i flera led genom att hon dels arbetar som arkitekt men också har kapacitet att vara projektledare och göra upphandlingar. Jag ser att vi i 2015 års budget har sparat en halv miljon på att slippa ta in konsulter, säger Christian Brännström
Förutom att ha ersatt konsulterna har Sara också genomfört förändringsarbete inom miljöfrågor, genom att strukturera upp och bygga rutiner för att säkerställa att de följer alla miljökraven. Hon menar att det är viktigt att man som ingenjör vågar ta tag i olika saker.
– Som den första ingenjören får man inte vara rädd för att ta mycket ansvar. Man måste vara intresserad av att lära sig brett och inte bli specialist inom något område. På köpet får man då en övergripande bild av verksamheten genom att vara inne och rota lite i det mesta. En vd som ska anställa sin första ingenjör bör leta efter en person som är beredd att pröva på lite av varje. Det är också viktigt att ingenjören passar in med resten av företaget. Det kan vara en fara om man får en ingenjör som sitter i sin lilla bubbla och bara ser till sitt område.
Christian Brännström brinner för ledarskap, och i sin roll som vd för Anebybostäder har han möjlighet att kombinera detta med sin ingenjörsbakgrund.
– Jag trivs i vd-rollen och har lärt mig mycket under mina 2,5 år här. Jag har tidigare jobbat i två stora företag, NCC och PEAB, så det är nytt för mig att vara i en liten organisation. Från de företagen var jag van vid att ingenjörer är specialister, vilket kan innebära att man blir smal och inte får utnyttja sin fulla kompetens, på ett litet företag är det annorlunda och det finns fler utmaningar och möjligheter. Den största skillnaden är att man kan ställa om fort eftersom det är korta beslutsvägar.
Sarah ser både fördelar och nackdelar med att arbeta på ett litet företag.
– På det lilla företaget finns det ingen som håller på med samma sak och som man kan fråga. Det kan vara både en fördel och en nackdel, men det kan också vara bra att man tvingas sätta sig in i allt på egen hand. En annan fördel är att det finns en stor möjlighet att utvecklas åt olika håll och bli bred. Man jobbar också väldigt tätt tillsammans på det lilla företaget, vilket gör att man lär känna varandra väl, det skapar en enormt trygg arbetsmiljö.