Pia Lestelius – Skyddsrumsgrossisten
Ålder: 52 år
Företag: Skyddsrumsgrossisten
Roll: Maskiningenjör med inriktning design- och produktutveckling
Pia Lestelius utbildade sig till ingenjör efter att i flera år ha arbetat inom banksektorn, och har efter utbildningen mestadels arbetat i byggbranschen. I augusti i år kommer Pia att börja arbeta som ingenjör på Skyddsrumsgrossisten tillsammans med Erik Olsson.
Vad var det som gjorde att du valde att bli ingenjör?
– Jag hade jobbat med it-frågor inom banksektorn i många år och varit länken mellan it-avdelningen och kundtjänst och kunder. Det som lockade med utbildningen var att man får räkna och rita, och det är lyxigt att få jobba med det varje dag. Jag bestämde mig för att läsa till maskiningenjör med inriktning på design- och produktutveckling, eftersom jag tycker det är viktigt att inte bara se till funktionen när man utvecklar produkter, utan också titta på designen så att de blir användarvänliga.
Hur ser du på att arbeta i ett mindre företag?
– Just nu jobbar jag på ett företag med 60 anställda inom byggbranschen, så det är inte heller så stort, men jag ser fram emot att börja på Skyddsrumsgrossisten. I mindre företag blir man mer delaktig och får mer ansvar i och för företaget. Det är korta beslutsvägar, man är allt-i-allo och ror båten tillsammans. Det ska bli roligt att få vara med och påverka för att utveckla företaget. Det jag kan fundera över är att det inte finns så många att bolla med och att det kan bli ensamt ibland, men jag och Erik kommer att jobba mycket ihop och kan diskutera saker. Jag tror vi kommer att komplettera varandra bra genom att jag har längre erfarenhet och han har nya idéer med sig från skolan.
Vilka arbetsuppgifter kommer du att ha?
– Jag ska arbeta med konstruktion, utveckling av skyddsrumskomponenter och projektledning, och jag kommer att ha kontakt med myndigheter som MSB och andra sakkunniga som kan regelverket. Jag ska dessutom driva struktur- och organisationsfrågor för företagets utveckling.
Vad ser du mest fram emot?
– Jag byter yrkesområde och måste sätta mig in i och förstå saker som jag inte kan något om, men jag är van vid att jobba självständigt och söka information för att bygga upp en kunskapsbas, och sedan stämma av med andra. Jag tycker om att hitta lösningar utifrån begränsningar som till exempel regelverk, det är roligt att tolka information och hitta de bästa vägarna utifrån det. Jag tycker det verkar vara en intressant bransch och vi arbetar med något viktigt som jag får vara med och utveckla. Det är spännande!
Vad tror du behövs för att locka fler kvinnor till tekniska yrken?
– Som kvinnlig ingenjör är jag van vid att jobba i en mansdominserad miljö där jag som kvinna ofta är ensam och udda. För att ändra på det och locka fler kvinnor tror jag att utvecklingen måste gå från maskin- och prestanda-fokusering till att involvera syftet för människorna som ska använda utrustningen, man måste få in det humantekniska som ergonomi och miljö.