Erik Olsson – Skyddsrumsgrossisten

Namn: Erik Olsson
Ålder: 30 år
Företag: Skyddsrumsgrossisten
Roll: Maskiningenjör

Efter att Erik Olsson hade tagit sin examen som maskiningenjör 2018 arbetade han på det globala pappers- och mjukpappersföretaget Valmet och på konsultbolaget Devex Mekatronik. Sedan juni i år arbetar han som den första ingenjören på Skyddsrumsgrossisten, där även ingenjören Pia Listelius kommer att börja.

Vad fick dig att söka dig till ett mindre företag?
Jag jobbade först på Valmet som hade 900 anställda i Karlstad, och sedan på Devex Mekatronik med 150 personer. På Devex Mekatronik var jag konsult och fick jobba självständigt, och egentligen sökte jag ett konsultuppdrag på Skyddsrumsgrossisten. Jag blev uppringd av ägaren och fick träffa dem, och när jag sedan blev erbjuden anställning istället tyckte jag att det lät kul och tackade ja.

Vad kommer du att göra på Skyddsrumsgrossisten?
– Min roll innebär att jag gör nya konstruktioner och ritningar samt uppdaterar befintliga. Ibland får jag en befintlig sak i handen och ska göra en ritning på den i efterhand, men ibland finns det inte ens en förlaga att titta på eller återanvända, det är både utmanande och roligt. Det finns mycket i branschen som behöver uppdateras och det är mycket grundläggande arbete. Eftersom jag arbetar gentemot myndigheter blir det mycket beräkningar, så jag får utnyttja hela min utbildning.

Vilka fördelar ser du med att vara anställd i ett mindre företag?


– På stora företag blir man mer som en del i processen, men här är jag med från det att vi träffar kunden, via produktutvecklingen, till konstruktionen. På ett stort företag skulle det ha tagit mig 5-10 år för att komma dit. Här har jag större eget ansvar, och jag har en nyckelroll där jag kan vara med och påverka. Det blir mer omväxling och jag kan få både spetskompetens och bredd. Min roll innebär mycket praktiskt arbete, och jag har arbetat som plåtslagare och snickare med arbetsledaransvar tidigare, och är praktiskt lagd, så det passar mig jättebra..

Vad känner du att du kan bidra med i företaget?
– Främst min tekniska kunskap med ritningsunderlag och 3-D, men också produktutveckling, att lägga upp dokumentation och göra strukturförändringar. När man börjar på ett nytt företag som ensam ingenjör saknar man ofta någon att bolla med, och därför känns det bra att Pia börjar. Att hon dessutom har lång erfarenhet är ett extra plus.

Vad ser du mest fram emot?
– Ett utvecklande och utmanande jobb där jag kan vara med och påverka. Jag ser fram emot att få vara med och se hur företaget växer, att få vara med på resan.