Avgränsning – varför Jönköping?
Pilotprojektet som kommer att pågå under två år har avgränsats till Jönköpings län och det finns flera anledningar till detta, dels är förstudien gjord i Jönköpings län, dels finns det många små- och medelstora företag inom branscher som är attraktiva för ingenjörer. Dessutom finns det många viktiga samarbetspartners i länet som till exempel branschorganisationerna TMF (bransch- och arbetsgivarorganisationen för trä och möbelföretagen), Skärteknikcentrum, Polymercentrum och Svenska Gjuteriföreningen. Projektägare är forskningskoncernen Swerea Swecast och finansiär är Regionförbundet i Jönköpings län. Projektet består av fyra faser som periodvis löper parallellt.
Processbeskrivning av projektets olika aktiviteter
När du klickar på de olika faserna samt processbeskrivning så kan du läsa mer om dessa längst ner på sidan.
Den första fasen handlar om informationsinhämtning för att få en uppfattning om nuläget som sedan kan ligga till grund för det fortsatta arbetet. För att få en bild av hur ingenjörer och företag ser på varandra, och vilka förväntningar de har, genomförs ett antal intervjuer med båda grupperna. Resultaten kompletteras med statistik från SCB och Sveriges Ingenjörer. Under förstudierna 2006 genomfördes ett antal företagsbesök som nu följs upp för att se om attityden har förändrats och om fler ingenjörer har anställts. För att tidigt väcka intresse hos ingenjörer att ta anställning i mindre företag inleds ett informationsutbyte med främst Jönköpings University, men även med andra högskolor. Två referensgrupper har tillsatts, en med representanter för ingenjörer och en med representanter för företagare. Referensgrupperna utgör bollplank och i workshops kommer de testa verktygen som tas fram inom projektet.
Den andra fasen har fokus på att väcka intresse och sprida kunskap om projektet. En viktig del är att lyfta fram positiva exempel på utbyte mellan företag och ingejörer. Detta sker genom både skriftligt material så som broschyrer och Power Point presentationer samt genom levande berättelser och filmer. Media har en stor roll i informationsspridningen och artiklar kommer att publiceras i både lokalpress och Sveriges Ingenjörers egna tidningar.Den första ingenjören har en egen hemsida som kontinuerligt kommer att uppdateras med nyheter och resultat från projektet, bland annat vad referensgrupperna kommit fram till.
Bearbetningen av företag genom bland annat besök, kommer att fortsätta, och informations- och inspirationsmöten kommer att genomföras både med ingenjörer och företag.
Den tredje fasen handlar om att ge stöd och genomföra aktiviteter för rekrytering. Utifrån de resultat som referensgrupperna kommit fram till skapas ett antal verktyg för att underlätta att rekrytera och rekryteras. Resultaten presenteras också på olika sätt som till exempel genom film, möten och konferenser. Som ett ytterligare stöd, och för att inspirera fler ingenjörer att söka sig till mindre företag, kommer ett ingenjörsnätverk att byggas upp och ambassadörer att utses.
Den fjärde och avslutande fasen har som mål att starta upp ett program för erfarenhetsutbyte och coachning av företagsledare och ingenjörer. Detta kommer att kompletteras med ett företagsnätverk samt ytterligare ett ingenjörsnätverk. Resultaten från projektet kommer att presenteras och spridas via hemsidan, media, informationsmaterial samt vid möten och konferenser.
Projektet utvärderas kontinuerligt genom träffar med en utvärderingsgrupp samt andra parter i projektet. Den tillsatta utvärderingsgruppen består av Professor emeritus Evert Vedung från Uppsala universitet, näringslivsexpert Staffan Bjurulf från Sveriges ingenjörer samt projektledare Annika Jederström.
Syftet med utvärderingen är att bidra till projektets utveckling genom att snabba på insatser och ge stöd för att fokusera på rätt saker. Arbetsmetoden är processutvärdering– löpande och integrerad.